#MOTIVATION: No Winter Break

Het hardlopen telt maar 2 fijne seizoenen: de herfst en de lente (naar onze mening). In de zomer is het bloedje heet en in de winter is het hartstikke koud! We stopten in de zomer bijna met hardlopen, wat gevolgen had voor onze conditie. We konden weer zowat terug bij af beginnen. Per direct verplichtten we onszelf tot 3 keer per week hardlopen, om de schade zo snel mogelijk te herstellen. Het vele trainen hielp, want we zijn goed op weg naar de halve marathon! Maar nu wordt het steeds kouder en kouder. Het liefst blijf je onder een dekentje op de bank liggen voor de kachel, maar dan krijg je hetzelfde effect als met een summer break, een terugslag in je hardloopprestaties. Dus zullen we (en jij!) moeten doorzetten! How to survive winter? Wij hebben wat tips voor je:

 Thermo, hydrate and wind clothing
De eerste tip is jezelf goed inpakken! Elk sportmerk heeft wel een speciale winter collectie, Nike en H&M bijvoorbeeld. Koop kleding die warmte vasthoudt, maar die ook goed ademt. Ook is winddichte kleding van belang, want van de koude, snijdende wind verkleum je snel!  
 
Begin slowly
Omdat je spieren door de kou erg stijf en koud zijn, moet je rustig beginnen aan je run. Doe eerst een paar rek- en strekoefeningen en loop een eindje voordat je echt begint met hardlopen. Anders heb je grote kans om een blessure op te lopen. Start met joggen en bouw je tempo rustig op.
 
Go off the clock
In de winter zul je het dus iets rustiger aan moeten doen. Jezelf inhouden is lastig, maar als je een blessure oploopt kun je helemaal niet meer rennen. Ga dus niet voor personal records. Daar zijn de herfst en lente ideaal voor. De winter is meer een periode van training om jezelf op conditie houden. Houdt in geen winterstop!

Heb jij nog tips om de winter door te komen?